Hoe houden we een kopje koffie betaalbaar voor ons allemaal?
InflatieZorgen voor een stabiele inflatie
Je energierekening stijgt, er liggen minder spullen in je winkelmandje, en voor een kopje koffie op het terras reken je opeens meer af: inflatie. Daarbij worden prijzen steeds hoger en dus je euro steeds minder waard. Terwijl stabiliteit en een voorspelbare ontwikkeling op de lange(re) termijn juist cruciaal zijn voor het goed functioneren van de economie. DNB streeft daarom naar stabiele inflatie van ongeveer 2%.
Maar hoe doen we dat precies? In onderstaande video gaat Benten Wijnen in gesprek met collega’s van DNB om antwoord te zoeken op deze vraag.
Internationaal verbonden economieën
De economieën van landen zijn geen eilanden. De Nederlandse economie is sterk verbonden met die van andere landen, en nog sterker met die van andere landen in Europa en in de eurozone. DNB en alle andere nationale centrale banken hebben zitting in de bestuursraad (Governing Council) van de Europese Centrale Bank, en overleggen iedere zes weken over economische en monetaire ontwikkelingen en bijbehorend beleid. Die beslissingen hebben vaak direct effect voor Nederland.
Invloed op inflatie is invloed op de economie
Als alles duurder wordt zetten vakbonden in hun onderhandelingen in op hogere lonen om de koopkracht te herstellen. Pensioenfondsen willen de pensioenen laten meestijgen. En het kabinet kan besluiten om huishoudens financieel te steunen. Maar al dat extra geld – en dus extra vraag – kan de prijzen nóg meer laten stijgen. De rente verhogen is een van de instrumenten om deze ontwikkeling af te zwakken. Hoge rente maakt het namelijk aantrekkelijker om geld te sparen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven. En dan neemt de vraag af. Het gevolg daarvan is dat de prijzen minder hard stijgen, waardoor de inflatie afneemt. Zo proberen we een kopje koffie betaalbaar te houden.
Jouw inzicht is van waarde
Bekijk hier vanuit welk vakgebied jij kunt bijdragen.