Het traineeship voor ambitieuze academici
Heb jij je wo-masterdiploma op zak? En wil je jezelf graag breed ontwikkelen? Met het DNB traineeship krijg je de unieke kans om aan uiteenlopende financieel-economische vraagstukken te werken die niet alleen actueel en inhoudelijk uitdagend zijn, maar ook maatschappelijk zeer relevant. Zet jij jouw analytische skills en scherpe blik in voor financiële stabiliteit en duurzame welvaart? Jouw inzicht is voor iedereen van waarde!
Luister naar de trainee-special van DNB Talks
In onze podcast “DNB Talks” bespreken we actuele financieel-economische vraagstukken met specialisten van DNB. Deze special gaat specifiek over het DNB traineeship.
Podcast: DNB-traineeship
Hoe kun je als trainee maatschappelijke impact hebben?
Met Welmoed Rentes en Dylan Pastoor
Dylan Pastoor [00:00:01] Een ontzettend mooie grote organisatie met die zovele verschillende divisies, die zoveel verschillende dingen doen en dat wilde ik graag van binnen een keertje meemaken.
Presentator [00:00:16] Je luistert naar DNB Talks, een podcast van De Nederlandsche Bank. In deze podcast bespreken we actuele financieel-economische vraagstukken met verschillende specialisten van DNB.
Host Krista Arriëns [00:00:31] Welkom. Leuk dat je luistert naar deze aflevering van DNB Talks. Ik ben Krista Arriëns en vandaag hebben we een bijzondere aflevering, namelijk een special over het DNB Traineeship. Een traineeship DNB duurt twee jaar waarin je op drie verschillende afdelingen werkt. Voor me zitten trainees Welmoed Rentes en Dylan Pastoor die nu een traineeship volgen. Welmoed, wil jij als eerste even voorstellen?
Welmoed Rentes [00:00:57] Ja, dank je. Mijn naam is Welmoed Rentes. Na mijn bachelor International Business Administration heb ik een bestuursjaar gedaan bij mijn studievereniging en vervolgens ben ik een jaartje op reis geweest en toen heb ik een master in Algemene Economie gedaan. En ik woon in Utrecht.
Host Krista Arriëns [00:01:18] En hoe kwam jij in aanraking met DNB?
Welmoed Rentes [00:01:22] Tijdens mijn bachelor dacht ik eigenlijk altijd dat ik bij een corporate zou gaan werken en pas later toen ik mijn master Economie ging doen, kwam ik in aanraking met de onderwerpen waar DNB zich mee bezighield. Ik kende DNB eigenlijk helemaal niet zo goed. En ben toen naar een Meet & Greet gegaan met trainees. En toen was ik echt ontzettend enthousiast over wat DNB heeft te bieden. En zo ben ik hier beland.
Host Krista Arriëns [00:01:53] Leuk. En jij Dylan?
Dylan Pastoor [00:01:55] Goedemiddag. Mijn naam is Dylan Pastoor, 25 jaar, woonachtig in Amsterdam, niet ver van het originele, het echte Frederiksplein waar DNB gezeteld is. En ik heb dezelfde bachelor gedaan als Welmoed. En daarna heb ik een master gedaan in Parijs in International Public Management en ook verschillende stages gelopen bij de Nederlandse ambassade in Hanoi en daarna ook nog bij de Nederlandse Vereniging van Banken en een politieke partij.
Host Krista Arriëns [00:02:25] Ja, en wanneer ben je begonnen bij DNB als trainee?
Dylan Pastoor [00:02:28] Ik ben nog vers, dus ik ben afgelopen september begonnen.
Host Krista Arriëns [00:02:32] Leuk. Tenminste, is het leuk eigenlijk? Waarom hebben jullie voor gekozen voor een DNB-traineeship?
Welmoed Rentes [00:02:38] Voordat ik bij DNB terechtkwam, dacht ik eigenlijk altijd dat ik bij een corporate aan de slag zou gaan, tijdens mijn bachelor. Pas later kwam ik erachter wat voor onderwerpen ik interessant vond, financieel-economische onderwerpen. En toen was ik specifiek op zoek naar een traineeship en ben ik in aanraking gekomen met DNB.
Dylan Pastoor [00:02:59] En voor mij is dat denk ik net even wat anders uit. Ik zocht al echt naar een overheidsinstantie en tijdens verschillende stages kwam ik DNB tegen. En het bijzondere aan DNB vind ik dat je gewoon echt een jaar de tijd krijgt om weloverwogen posities in te nemen. En natuurlijk die ontzettend mooie grote organisatie met die zovele verschillende divisies, die zoveel verschillende dingen doen. En dat wilde ik graag van binnen een keertje meemaken.
Host Krista Arriëns [00:03:24] Ja, en in die zin hoor ik jullie allebei zeggen: grote interesse voor maatschappelijke betrokkenheid. Absoluut. Precies. En waarom? Waarom kozen jullie specifiek voor een traineeship en niet voor een gewone baan?
Dylan Pastoor [00:03:34] Ik was vierentwintig en ik had natuurlijk al best wel wat gezien met mijn verschillende stages. Maar nog steeds ben je een jong broekie. Ik vind dat je bij een traineeship juist een mooie kans krijgt om nog die hele organisatie te ontdekken. Van wat zijn nou die verschillende banen? En wat past ook goed bij mij?
Welmoed Rentes [00:03:52] Ja, juist omdat ik er wat later in mijn studie pas achter was gekomen dat ik DNB en dit soort onderwerpen interessant vond, was een traineeship een prachtige mogelijkheid om eerst nog verschillende kanten van het werken te ontdekken en zeker als je nog je hele werkleven voor je hebt, vind ik dat je die kansen kan pakken.
Host Krista Arriëns [00:04:15] Betekent dat dan ook dat je tijdens een traineeship eigenlijk op verschillende plekken - want je zei al, DNB heeft heel veel verschillende divisies - aan de slag kunt gaan? Hoe ziet zo'n traineeship eruit?
Dylan Pastoor [00:04:26] Zoals je al zei, er zijn gewoon heel veel verschillende afdelingen en divisies waar je terechtkan. En bij een traineeship is het de bedoeling dat je in ieder geval drie verschillende divisies gaat zien. De eerste keer word je ergens gedropt en vervolgens kan je vanaf de tweede en de derde keer daar ook zelf veel meer sturing aan geven. En ik zelf zit bij Toezicht pensioenfondsen. Het uitvoerend toezicht. Erg interessante wereld.
Host Krista Arriëns [00:04:52] Wat dacht je toen je hoorde dat je daar gedropt werd?
Dylan Pastoor [00:04:55] Het is natuurlijk inderdaad niet zo dat ik op de universiteit zat en dacht ‘ik zal eens even wat toezicht gaan houden op die pensioenfondsen’. Maar vervolgens als je er dan zit en als je je verdiept in die materie, zie je wat een ontzettend mooi werk dat is, mooi product. Dat is een stabiel levensinkomen voor later. Ik denk dat het een heel speciaal en uniek product is om aan bij te dragen. En dat is wel iets bijzonders aan pensioenen, dat je niet zomaar ergens anders zou treffen. En daarom denk ik dat voor acht maanden dat echt zeker aan te raden is.
Host Krista Arriëns [00:05:29] Waar ben jij begonnen?
Welmoed Rentes [00:05:30] Ik ben begonnen bij Toezicht financiële criminaliteit. Daar hield ik mij bezig met het toezicht op witwassen en terrorismefinanciering bij betaalinstellingen en ook bij aanbieders van cryptodiensten. Daar ging ik op onderzoek bij de financiële instellingen en behandelde ik vergunningsaanvragen. Heel relevant. Vervolgens ging ik naar Asset Management, de vermogensbeheerafdeling van DNB. Daar werkte ik met name aan maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Ook weer een ontzettend relevant onderwerp.
Host Krista Arriëns [00:06:12] Gaat dat dan over het klimaat?,
Welmoed Rentes [00:06:14] Een van de vragen was voor mij: hoe kan DNB de bellegingsportefeuille in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs? En wat is daar nodig? Welk pad moet je daarvoor schetsen? Dat is een heel ander type werk, beleidswerk, dan bij mijn eerste functie waar ik toezicht hield. En dat is overigens ook iets wat het traineeship kenmerkt. Iedere trainee heeft andere plekken, maar wat je in ieder geval doet is; je werkt één keer in een toezichtsfunctie, zoals mijn eerste functie en een keer in een functie bij de centrale bank-kant van DNB. Dus dat was mijn tweede functie. En nu zit ik in mijn derde functie. Nog maar kort, sinds januari werk ik binnen het Europese bankentoezicht. Dat betekent dat ik toezicht houd op twee Nederlandse banken samen met Europese collega's.
Host Krista Arriëns [00:07:08] Hoe vind je dat?
Welmoed Rentes [00:07:10] Het is een internationale omgeving. Dat brengt weer nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee. Ook de onderwerpen zijn weer heel anders, dan in mijn eerste opdracht. Ik houd me bezig met bestuur van banken, maar ook met de kredietrisico's bijvoorbeeld.
Host Krista Arriëns [00:07:28] Kunnen jullie een inhoudelijk voorbeeld geven van waarmee jullie aan de slag zijn gegaan?
Dylan Pastoor [00:07:32] Ja, ik werk dus bij accounttoezicht pensioenfondsen. Om echt een mooi praktijkvoorbeeld te geven van iets waar ik aan gewerkt heb, is naast ontzettend veel toezichtsgesprekken met fondsbesturen voorbereiden, houden en zelfs op een gegeven moment mocht ik die ook leiden. Wat denk ik ook wel uniek is, dat je als trainee de lead mag nemen in een bepaald project of gesprek. Maar dat is de uitonderhandeling van het nieuwe pensioenakkoord. Op dit moment is de pensioenwereld dynamisch as never before. Want het nieuwe pensioenakkoord, na misschien wel twintig jaar praten en na tien jaar onderhandelen, ligt dat er eigenlijk zo goed als en het is de rol van DNB om daar ook advies te geven over bijvoorbeeld de uitvoerbaarheid ervan of de potjes netjes verdeeld worden. Want het is echt de grootste herverdeling van welvaart eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog, wat we in Nederland een beetje hebben meegemaakt. Dit is echt gigantisch groot. Vijftienhonderd miljard zit er in die pensioenpotten. En dat gaat natuurlijk ook echt over het inkomen van mensen zelf. Dus het is dan ook ontzettend mooie materie denk ik. En ik zit dan in een van die werkgroepen om over een bepaald deelonderwerp advies te geven over hoe dat uiteindelijk én binnen DNB zelf opgepakt moet worden én ook naar de wetgever toe.
Host Krista Arriëns [00:08:58] Maar dit is hartstikke groot wat je zegt. Dit is veel groter dan ik had verwacht bij een traineeship.
Dylan Pastoor [00:09:04] Als trainee mag je gewoon in die werkgroep plaatsnemen en daar ook je eigen visies neerleggen en in gesprek gaan met je collega's. En dat is natuurlijk op het begin helemaal een beetje eng, omdat je eerlijk gezegd niet zo heel veel van het onderwerp afweet en nogal onder de indruk bent van je collega's. Maar als je daar nou eenmaal een paar weken zit en ze behandelen jou allemaal als een volwaardige collega, dan gaat het uiteindelijk vanzelf lopen als je je de materie eigen maakt. Wat soms wat langer kan duren bij het ene project, dan bij het andere.
Host Krista Arriëns [00:09:37] Wat leuk en het laat ook heel erg zien hoe plat de cultuur is.
Dylan Pastoor [00:09:40] Ja ja, absoluut.
Host Krista Arriëns [00:09:43] En jij, Welmoed, heb jij hier een voorbeeld van?
Welmoed Rentes [00:09:45] Ja, toen ik net begon bij DNB, in mijn eerste functie werkte ik op de afdeling Toezicht financiële criminaliteit. En wat ik daar veel deed, was onderzoeken naar financiële instellingen. In hoeverre ze de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering naleven en wat ik heb gedaan eigenlijk in de eerste drie maanden, na een aantal weken voorbereiding en lezen van beleidsdocumenten van de financiële instelling, gingen we daar naartoe met twee andere collega's om de mensen daar te interviewen. En te kijken doen ze in de praktijk wat ze zeggen op papier dat ze doen. En ik zat daar niet om te notuleren. Ik zat daar ook om de gesprekken te voeren. En daar kreeg ik de ruimte voor om te oefenen met hoe stel ik vragen, hoe hou ik ze zo open mogelijk? Hoe vraag ik door op waar degene aan de overkant van de tafel over vertelt? En we hebben dossiers bekeken. En uiteindelijk is daar een brief uitgekomen, die we naar de financiële instelling hebben gestuurd met onze bevindingen. En dat is zo leerzaam om zo'n proces mee te maken en daar zoveel ruimte voor te krijgen. Dat is gewoon ontzettend leuk.
Host Krista Arriëns [00:10:59] Ja, dat is echt te gek. Want op dat moment was jij 25 waarschijnlijk?
Welmoed Rentes [00:11:03] Ja, ik werkte vier maanden bij bij DNB. Dat had ik van tevoren niet gedacht, dat ik dat ging doen.
Host Krista Arriëns [00:11:10] Stel nou dat je ergens wordt geplaatst en je denkt ‘oh, dit past helemaal niet bij mij’.
Dylan Pastoor [00:11:15] Het is best wel lastig inschatten wat werk nou eigenlijk echt inhoudt. Dat is ook een van de redenen geweest, dat ik voor een traineeship gekozen heb. Toen ik te horen kreeg dat ik bij Toezicht pensioenfondsen ging werken, had ik er gewoon totaal geen weet van. Bij een centrale bank denk je in de eerste plaats aan rentebeleid of bijvoorbeeld aan werken met een IMF of een ECB. En Toezicht pensioenfondsen is niet in de eerste plaats waar je aan denkt, maar vervolgens als je je er dan eenmaal toch in verdiept en erachter komt, wat een hele wereld erachter zit. Want zeker die pensioenwereld, dat is een sector, daar heb je geen idee van hoe mooi die materie is en hoe groot die politieke en maatschappelijke belangen daarvan zijn. En als je jezelf uitdaagt om daar jezelf echt in te verdiepen en ermee bezig te zijn, dan kan je nog echt tot mooie inzichten komen.
Welmoed Rentes [00:12:03] Zeker.
Host Krista Arriëns [00:12:05] Hoe is het voor jullie om telkens te starten op een nieuwe plek?
Welmoed Rentes [00:12:07] Het is niet altijd makkelijk om op een nieuwe plek te beginnen. Want je bent nieuw. Je weet niets van het onderwerp. Je moet collega's leren kennen. Maar het is ook ontzettend leuk om dat te doen. En bovendien kan je het iedere keer weer opnieuw proberen. Dus iets wat je misschien de eerste keer niet helemaal goed hebt gedaan, kan je dan de tweede keer proberen. Dus het is spannend, moeilijk, maar ook wel weer stiekem leuk.
Host Krista Arriëns [00:12:34] En Dylan, hoe reageren de mensen om je heen, binnen het werkveld? Als trainee zijnde?
Dylan Pastoor [00:12:40] Ja, dat is dus het toffe. Je bent iets nieuws. Je bent jonge energie en iedereen kent het traineeship. Iedereen weet dat er een hele selectie is geweest. Iedereen weet dat jij allemaal toffe plekken binnen de bank gaat zien, die die mensen misschien zelf ook nog niet gezien hebben. Dus iedereen wil graag met je in gesprek en ze willen je ook graag verder helpen met een netwerk en met bepaalde trainingen. Dus ja, het is echt wel een warm onthaal.
Host Krista Arriëns [00:13:04] Ja, dus eigenlijk is misschien op deze manier starten, in plaats van met een gewone baan ook wel een manier om in eerste instantie je netwerk gewoon al heel erg uit te breiden. En als je zelf echt hongerig bent om gewoon veel te leren en veel te onderzoeken. Dat kan juist heel erg goed vanuit die plek.
Dylan Pastoor [00:13:21] Absoluut. En het wordt ook echt actief gefaciliteerd. Naast dat er natuurlijk een zekere mate van assertiviteit ook zeker beloond wordt, heb je verschillende mentoren. Je hebt buddies, je hebt op je eigen afdeling ook nog coaches. Externe coaches heb je ook nog. Je krijgt zeker de tools om jezelf maximaal te ontplooien.
Host Krista Arriëns [00:13:41] Dus er is inderdaad begeleiding. Te gek. En hoe is het voor jullie om, Welmoed jij hebt waarschijnlijk het verschil ook meegemaakt... Hoe is het om een traineeship in coronatijd te doen?
Welmoed Rentes [00:13:54] Het is een beetje dubbel, denk ik. Ik ben begonnen op kantoor en heb daar de voordelen van gezien. Om dicht in contact te staan met je collega's. Thuiswerken kan ook, het was aan het begin misschien een beetje wennen om vanaf kantoor te gaan, maar het biedt ook weer nieuwe kansen. Wat makkelijker is nu voor mij, is om contact te hebben met mijn collega's die bij de ECB zitten in Europa. Wat dat betreft brengt het ons ook wat dichter bij elkaar. Maar ik ben wel blij als we weer naar kantoor toe kunnen gaan.
Host Krista Arriëns [00:14:28] Hoe ervaar jij dat, Dylan? Want je bent natuurlijk begonnen in coronatijd.
Dylan Pastoor [00:14:34] Het ging eigenlijk allemaal verrassend goed. Ook je collega's, die willen als het kan in levende lijve ook nog even wat koffie gaan drinken. Ik had het geluk dat ik in Amsterdam woonde. Faciliteiten van DNB zijn echt goed geregeld. Je krijgt zo een tweede scherm erbij. Dat soort zaken, dat is gewoon heel erg fijn.
Host Krista Arriëns [00:14:51] Wat je zegt, ‘faciliteiten zijn goed geregeld’. Dat klinkt ook wel als een plek die daar ook wel op ingericht is.
Dylan Pastoor [00:14:58] Je bent gewoon echt een volwaardige collega van mensen. En zo word je ook behandeld.
Host Krista Arriëns [00:15:04] Ja, te gek. Wat moet je allemaal kunnen en weten voordat je aan een DNB-traineeship begint?
Welmoed Rentes [00:15:13] Allereerst zijn er een aantal basisvereisten. Dat je een afgeronde universitaire master hebt. Dat je enthousiast bent over de onderwerpen waar je aan kan werken bij DNB. Dat je een aantal basisvaardigheden hebt, zoals analytische werken, communicatie, samenwerking. Maar dat is het denk ik eigenlijk. Wat in de basis belangrijk is. En daarna is er ruimte voor invulling van de individuele persoon. Dus als ik kijk naar mede-trainees… Iedereen is zo verschillend.
Dylan Pastoor [00:15:54] Ja, het is echt een uitzondering dat Welmoed en ik bijvoorbeeld ook dezelfde bachelor hebben gedaan. Want van die andere trainees heeft niemand dat gedaan. Zoals zelfs China Studies komt voorbij.
Welmoed Rentes [00:16:04] Zolang je DNB en waaraan we werken interessant vindt en past binnen de cultuur natuurlijk.
Host Krista Arriëns [00:16:10] Ja. Is er een streng selectieproces?
Dylan Pastoor [00:16:13] Daarna heb je dus al een selectie gekregen of behoor je tot een selectie van bepaalde capaciteiten. En dan gaat het er gewoon echt om, ben jij maatschappelijk genoeg geëngageerd en heb jij die drive om jezelf echt te ontwikkelen? Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen? Durf je buiten je comfortzone te gaan om echt stappen te gaan maken op persoonlijk niveau, op inhoudelijk niveau, maar ook misschien op een bepaald werkveld, waar je totaal niet aan dacht.
Host Krista Arriëns [00:16:41] Als je daar dan eenmaal zit, dan voelt dat waarschijnlijk ook als ‘yes, het is gewoon gelukt’.
Dylan Pastoor [00:16:47] Ja, tuurlijk. En voor mij was dat helemaal zo, want ik zat natuurlijk midden in die coronatijd, dat ik ook ging solliciteren. Dus alles was al digitaal. Dus ik was inderdaad echt ontzettend blij dat ik dat ik zo bij DNB aan de slag kon gaan. En dat was voor mij trouwens ook nog wel een voordeel van het digitale selectieproces. De verschillende rondes heb ik uiteindelijk vanuit Parijs, Brussel en Breda gedaan. Dus dat kan wel als het digitaal is en anders niet.
Host Krista Arriëns [00:17:13] Is er ook een maximaal aantal jaar aan werkervaring dat je mag hebben?
Welmoed Rentes [00:17:16] Twee jaar.
Host Krista Arriëns [00:17:18] Hoe vond jij het selectieproces Welmoed? Was dat zenuwslopend voor je? Want ik begrijp wel dat het een lang proces is?
Welmoed Rentes [00:17:25] Ja, voor mij was dat natuurlijk al wat langer geleden, maar eigenlijk heb ik het proces als heel prettig ervaren. Toen was het fysiek en er waren twee volle dagen dat we naar kantoor gingen bij DNB. Er was uitgebreid de ruimte om met mede-kandidaten te spreken en ook DNB’ers. Dus ik heb tijdens de selectiedagen ook nog heel veel geleerd over DNB en ik voelde me altijd op mijn gemak. En ik had altijd het idee; ‘ik pas hier wel’. En ik denk dat dat eigenlijk is hoe ik het selectieproces heb ervaren. Ja, tuurlijk, je moet moeilijke vragen beantwoorden.
Host Krista Arriëns [00:18:02] Hoe zouden jullie de cultuur binnen DNB omschrijven?
Dylan Pastoor [00:18:06] Goede vraag denk ik. Omdat DNB als overheidsinstantie of semi-overheid toch wel een beetje dat stoffige imago heeft, van buiten. Maar ik kan je verklappen, als je er eenmaal binnen zit, dan gaat er een wereld voor je open. Het zijn ontzettend aardige, behulpzame mensen en daarbij is het ook zo, ook wel leuk om te vertellen, dat er ook allerlei verschillende verenigingen zijn. Je hebt jong DNB, je hebt Gay DNB, Female Capital, dus je hebt allerlei verschillende leuke clubs die activiteiten organiseren. Zo zijn ze laatst gaan suppen op de Amstel en ze organiseren allerlei borrels, wintersport zelfs ook volgens mij.
Welmoed Rentes [00:18:49] Het is ook juist leuk als trainee om niet alleen trainees te leren kennen, maar ook andere jonge mensen binnen DNB.
Host Krista Arriëns [00:18:58] Want zijn er los van de trainees ook mensen met een gewone baan die vrij jong zijn, zoals jullie?
Dylan Pastoor [00:19:04] Absoluut. Dat is een vrij grote clubs zelfs. Bij verschillende afdelingen heb je bij de een wat meer jongere mensen dan bij de andere. Maar overal zijn generatiegenoten.
Host Krista Arriëns [00:19:19] Dat is voor mij ook niet iets wat bij het imago van DNB hoort. Want Welmoed, wat was jouw beeld van tevoren?
Welmoed Rentes [00:19:24] Eigenlijk wat jij zegt. Ik dacht dat DNB toch een beetje stoffig was. Je kent het vanuit het nieuws, met de analyses, de persberichten over de staat van de economie. Dan denk je gewoon niet dat daar jonge mensen achter zitten. Eerlijk gezegd gek. Ik weet eigenlijk helemaal niet waarom. Toen ik dus voor het eerste bij DNB kwam, zag ik meteen dat dat totaal niet het geval is. En soms is het eigenlijk ook leuk om, want die zijn er natuurlijk ook, om contact te hebben met hele ervaren collega's. Want zeker bij DNB zijn ook vaak de ervaren collega's mensen die je de ruimte geven om van te leren. Die denken ‘ik heb dit al vijf keer of misschien zelfs meer gedaan, doe jij het maar. En ik ben er om je te helpen als het niet goed gaat’. En dat is juist ook waardevol.
Dylan Pastoor [00:20:14] Op een van mijn eerste werkdagen dat ik ook echt mijn laptop ging ophalen op kantoor, kwam ik al een directielid tegen op een stel sneakers en in een spijkerbroek.
Welmoed Rentes [00:20:23] DNB heeft eigenlijk een hele platte, cultuur. We hebben afdelingen en divisies, maar daar blijft het bij. Dus je bent heel snel bij het management. En dat komt ook omdat er binnen een afdeling ook veel mensen zitten, die misschien wel senior zijn, maar niet een leidinggevende functie hebben, omdat expertise juist zo belangrijk is.
Dylan Pastoor [00:20:45] Ja, en die lijntjes zijn gewoon door heel de organisatie eigenlijk vrij kort. Wat ik laatst bijvoorbeeld gedaan heb, is een pensioenseminar georganiseerd voor een paar honderd mensen. En daar hadden wij een aantal sprekers voor nodig door heel de bank heen. En dan kan ik ook een mailtje sturen naar bepaalde secretariaten of andere leidinggevenden van de afdelingen divisies of zelfs daarboven. Je kan zo een mooi programma in elkaar draaien.
Host Krista Arriëns [00:21:10] Maar dat lijkt me ook heel fijn, want daardoor voel je je eigenlijk helemaal niet zo jong en beginnend, maar meteen helemaal onderdeel van het team.
Dylan Pastoor [00:21:17] Ja, absoluut, zo voel ik me zeker.
Host Krista Arriëns [00:21:20] Hoeveel trainees zijn er tegelijkertijd? Of wisselt dat heel erg?
Dylan Pastoor [00:21:24] Dat wisselt wel een beetje. In mijn jaar zijn het er acht inclusief ik.
Welmoed Rentes [00:21:29] Bij mij 11.
Host Krista Arriëns [00:21:31] En hebben jullie dan veel contact met elkaar als trainees onderling?
Welmoed Rentes [00:21:36] Ja, en dat is ook echt een toegevoegde waarde denk ik van het traineeschip. Want je kan ook zoveel van elkaar leren. Los van het feit dat het natuurlijk ook gewoon gezellig is en prettig is om een groep mensen te hebben die hetzelfde meemaakt als jij. Want je hebt iedere keer weer wisselende collega's, maar je traineegroep blijft.
Host Krista Arriëns [00:21:54] En voel je dan concurrentie onderling?
Welmoed Rentes [00:21:56] Nee, er zijn zoveel functies bij DNB dat dat helemaal niet nodig is. En als je ook kijkt naar bijvoorbeeld de grote verschillen in studieachtergrond, zijn er ook hele verschillende interesses.
Host Krista Arriëns [00:22:10] Maar ik hoor jullie dus ook zeggen dat het dus eigenlijk helemaal niet nodig is. En dat is eigenlijk een hele fijne startpositie.
Welmoed Rentes [00:22:15] Ja, absoluut. Als je ook bijvoorbeeld kijkt naar hoe je aan een nieuwe functie komt, een nieuwe traineeplek. Daar is ook geen competitie voor nodig. Iedereen geeft een voorkeur op en dat onderbouw je. Waarom vind je dat je ergens past? Wat wil je daar leren? En vervolgens wordt er gekeken naar het totaalplaatje en zo kan iedereen voor zover mogelijk bij zijn voorkeur terechtkomen. Dus je hoeft niet te ellebogen om maar op jouw voorkeurspositie terecht te komen.
Dylan Pastoor [00:22:45] Precies, er zijn gewoon echt veel meer plekken dan dat er trainees zijn. Dat werkt wel fijn.
Host Krista Arriëns [00:22:51] En zijn er ook dingen die jullie samen doen, met elkaar?
Dylan Pastoor [00:22:54] Ja, je loopt dus samen een bepaald ontwikkelingsproject door met een extern bureau, met psychologen die dan bepaalde trainingen gaan geven waarop jij je kan ontwikkelen op meer persoonlijk gebied. Om een concreet voorbeeld te geven, ik heb een aantal trainingen gehad, in het begin kom je ook samen voor de eerste keer als traineegroep met twee dagen training. Dat je dan op locatie samen verschillende opdrachten gaat doen en jezelf al enigszins leert kennen. En enkele weken later had ik de meest memorabele training voor mij. Wat er voornamelijk gebeurde, was dat ze een acteur of twee acteurs hadden uitgenodigd. En daarmee kon je situaties naspelen die op het werk waren gebeurd, maar waarvan je dacht ‘oh, daar ben ik niet helemaal goed uitgekomen’ en die kan je dan gaan oefenen. En op het begin dacht ik zelf van, moet ik dat met een acteur gaan doen? Dat staat toch helemaal los van de realiteit en die kennen al die subtiliteiten niet van wat er in die echte situatie wel was gebeurd en die persoonlijke relaties. En sterker nog, ik was niet de enige die dat dacht. Onder de trainees dachten we allemaal een beetje…dat gaat wat worden. En vervolgens na die training waren we allemaal ‘baffled’ en was het compleet omgedraaid. Het was echt spot-on, hoe je die situaties opnieuw had doorgemaakt. En ik heb er ook echt wat aan gehad. De week daarna kwam een van die situaties opnieuw voor en met de tips en tricks van de psychologen en acteurs was ik gewoon een stuk beter voorbereid. En het resultaat was ook significant beter.
Host Krista Arriëns [00:24:31] Ja te gek zeg. Zijn er dingen ook voor jou, Welmoed, die heel erg uit die trainingen naar voren zijn gekomen?
Welmoed Rentes [00:24:38] We hebben echt veel trainingen om onszelf te kunnen ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld ook een training gehad, waarbij we gingen oefenen met presenteren. En als DNB’ers denken we vaak aan de inhoud, maar wat we hier moesten doen was een gedichtje schrijven zelf en dat presenteren. Zodat we eens een keer niet bezig waren met de inhoud, maar met hoe breng je dat over? En door dat soort dingen ook te oefenen in een groep waar je veel mee omgaat en je dus ook heel comfortabel voelt om alles te delen, dat is echt ontzettend waardevol.
Host Krista Arriëns [00:25:18] Je was eigenlijk heel kwetsbaar als je zelf iets schrijft. Iets persoonlijks…
Welmoed Rentes [00:25:22] Ja, absoluut en daarom ook, zeker aan het begin van het traineeship, is er veel aandacht voor die groepsvorming. Dus om eerst met elkaar te delen. Waar kom je vandaan en waar ben je goed in? En waar ben je minder goed in? En. En wij zijn met z'n allen geblinddoekt over een stormbaan gegaan met een ei in de hand. Dat soort dingen doen we ook om die teamvorming te faciliteren.
Host Krista Arriëns [00:25:53] Dat klinkt echt heel erg leuk. Als je drie argumenten zou mogen bedenken om iemand te overtuigen om een DNB-traineeship te doen. Welke zouden dat dan zijn?
Welmoed Rentes [00:26:02] Als eerste de functies die je hebt bij DNB, die heb je nergens anders. Je kan bij DNB zoveel maatschappelijke impact leveren. Dat maakt werken bij DNB heel interessant. Dat heb je niet zomaar overal. Dus de onderwerpen, de inhoud, het type banen dat er is en ook dus de diversiteit, waar we het ook al eerder over hebben gehad, aan projecten die je kan doen.
Dylan Pastoor [00:26:29] Maar daarnaast is het dus ook dat je jezelf echt kan uitdagen op die vele verschillende vlakken, doordat het zo een diverse organisatie is. Dus je kan jezelf een keertje helemaal op een quant-plek gaan zetten, maar je kan ook beleid gaan schrijven, of toezicht houden op bijvoorbeeld pensioenfondsen zoals ik nu doe. En ik denk dat dat wel het allerbelangrijkste argument is uiteindelijk.
Welmoed Rentes [00:26:53] En dan als derde de mensen, je collega's. Je kan allereerst zo veel leren van de ervaren collega's om je heen. En daarnaast, iedereen wil je zo graag helpen. Het is zo fijn om mensen te hebben die geven om jouw ontwikkeling en je daar ook de ruimte voor bieden.
Host Krista Arriëns [00:27:14] Ik heb dan bijna als ik hiernaar luister dat ik denk, willen jullie ooit nog wel naar een normale baan toe?
Welmoed Rentes [00:27:20] Ik krijg binnenkort een assessment aangeboden. Ook vanuit DNB om nu aan het einde van mijn traineeship te kijken naar: wat heb ik geleerd en wat zijn mijn ambities voor de komende jaren? Wat heb ik daar nog voor nodig? En je wordt ook bijvoorbeeld daarin begeleid door een psycholoog. En natuurlijk, daarover gaan we uitgebreid in gesprek met elkaar, met trainees, samen met managers, met onze mentoren, met alle mensen die er zijn om ons te helpen.
Host Krista Arriëns [00:27:52] Ja, weten jullie wanneer de volgende inschrijvenronden zijn?
Welmoed Rentes [00:27:56] De nieuwe lichting start in september.
Host Krista Arriëns [00:27:57] Dank je wel jongens, voor dit mooie, heldere verhaal eigenlijk.
Dylan Pastoor [00:28:02] Jij bedankt, Krista.
Host Krista Arriëns [00:28:07] Bedankt voor het luisteren naar DNB Talks. Je kunt je tot en met 29 april inschrijven voor de nieuwe traineeship die begint in september. Heb je vragen of wil je reageren op de podcast? Neem dan contact met ons op via DNBTalks@dnb.nl
Zo ziet je traineeship eruit
Gedurende twee jaar ga je aan de slag op drie verschillende plekken binnen DNB, bijvoorbeeld bij de centrale bank, toezicht, of resolutie (afwikkelen van instellingen in de problemen). Bij de plaatsingen wordt gekeken naar je talenten en ontwikkelingsdoelen, zodat je het beste in jezelf naar boven kunt halen. Je bent, vaak als onderdeel van een multidisciplinair team, bezig met het oplossen van complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe toezichtwetgeving, klimaatrisico’s bij financiële instellingen, of de digitale euro.
Jouw ontwikkeling staat centraal
Het traineeship staat volledig in het teken van jouw inhoudelijke, professionele en persoonlijke ontwikkeling. Als trainee word je daarom intensief begeleid, zowel individueel als samen met je mede-trainees. Je doet de Basisopleiding tot Toezichthouder (BoT) en Centraal Bankier (BCB) en volgt vakinhoudelijke opleidingen op gebied van fintech, financiële wet- en regelgeving of bijvoorbeeld data science. Je leert ook hoe je een goede beleidsnota en speech schrijft of hoe je een goed toezichtgesprek voert. Ook kun rekenen op een persoonlijk supportteam: naast je manager, zijn ook je mentor, buddy en traineebegeleider nauw betrokken bij jouw ontwikkeling.
Een opdracht die jou uitdaagt
Als trainee bij DNB werk je aan inflatie, duurzaamheid, de aanpak van witwassen en veel andere maatschappelijke thema’s. In je reis langs de verschillende onderdelen van DNB ga je als DNB trainee aan de slag met allerlei actuele en maatschappelijke relevante onderwerpen. Hier een kleine greep uit de trainee opdrachten waar je als trainee mee aan de slag kan:
Het DNB traineeship bestaat 10 jaar! En wie kan nu beter vertellen waarom jij juist voor ons traineeship moet kiezen dan onze oud-trainees van de afgelopen 10 lichtingen?