Hoe helpen we ons land verantwoord te verduurzamen?
Duurzaamheid & KlimaatSamen op weg naar een duurzame toekomst
Veel bedrijven en consumenten ‘doen’ inmiddels al iets duurzaams. Denk aan groene daken of zonnepanelen. Spullen laten repareren in plaats van weggooien. Maar de klimaat- en milieuproblemen zijn breed. De opwarming van de aarde. Bepaalde grondstoffen die opraken. Wateroverlast door hoosbuien. Hongersnood of hogere voedselprijzen door verdroging. Gezondheidsschade door vervuiling. DNB streeft naar financiële stabiliteit en duurzame welvaart: ons werk wordt er dus ook direct door geraakt en beïnvloed.
Maar hoe doen we dat precies? In onderstaande video gaat Arjan Dwarshuis in gesprek met collega’s van DNB om antwoord te zoeken op deze vraag.
Risico’s voor het hele financiële systeem
Bij overstromingen komen huizen onder water te staan. Letterlijk. En dat brengt de onderliggende waarde van hypotheken in gevaar. Extreme stormen veroorzaken extreme schades en dus hogere verzekeringsclaims. Dat voelen verzekeraars direct in hun vermogen. Zijn er minder insecten of is er een watertekort, dan kunnen oogsten mislukken. Partijen die in agrarische bedrijven beleggen of deze een lening hebben verstrekt, kunnen dan geld verliezen. Klimaatontwikkelingen vormen dus risico’s voor het hele financiële systeem. Daarom zien we vanuit onze rol als toezichthouder en centrale bank duurzaamheid als een strategische prioriteit.
Duurzaamheid als strategische prioriteit
In de Sustainable Finance Strategie van DNB zijn de doelen vastgelegd om in 2025 duurzaamheid in al onze kerntaken te hebben geïntegreerd. Dit gaat niet alleen over klimaatverandering en schade aan de natuur. Ook sociale thema’s als toegankelijkheid van betalingsverkeer en diversiteit en inclusie zijn belangrijk. Daarnaast willen we een positieve bijdrage leveren aan mondiale duurzaamheidsdoelstellingen.
Onze duurzaamheidsactiviteiten worden vanuit het Sustainable Finance Office bewaakt en aangejaagd. Dit team vormt de ‘duurzaamheidshub’ van de organisatie en volgt ontwikkelingen op de voet. Interactie met de buitenwereld is hier van groot belang. Daarom halen we input op bij een groot aantal stakeholders; van financiële instellingen, beleidsmakers, en duurzaamheidsexperts tot ngo’s en andere relevante partijen. Hierdoor kunnen we onze Sustainable Finance Strategie actueel houden. Die strategie heeft overigens ook betrekking op onszelf. Denk aan de bedrijfsvoering, huisvesting en eigen beleggingen. Want ook voor DNB geldt: een betere wereld begint bij onszelf.
Jouw inzicht is van waarde
Bekijk hier vanuit welk vakgebied jij kunt bijdragen.