Hoe voorkomen we dat ons financieel vertrouwen krimpt door witwassen?
WitwassenFinanciële criminaliteit voorkomen
Criminele en terroristische organisaties en personen wassen geld wit om hun activiteiten te financieren. Uiteindelijk betaalt de ‘gewone’ burger de prijs. Bijvoorbeeld via hogere belastingen omdat het duurder wordt om de wet te handhaven. Of omdat corruptie het vertrouwen in, en daarmee de stabiliteit van onze economie ondermijnt. DNB ziet erop toe dat financiële instellingen er alles aan doen om te voorkomen dat criminelen en terroristen geld witwassen. Dit wordt de 'poortwachtersfunctie’ van financiële instellingen genoemd.
Een taak als poortwachter
Financiële instellingen moeten zich namelijk houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Zo zijn zij verplicht om de achtergrond van hun cliënten zorgvuldig te screenen evenals de herkomst van grote of ongebruikelijke bedragen.
Bij financiële instellingen denk je overigens al snel aan banken. Logisch, want iedereen merkt bij het openen van een particuliere of zakelijke bankrekening dat er een uitgebreide identificatieplicht is. Maar de sector is veel breder. Binnen DNB houdt de afdeling Toezicht Financiële Criminaliteit, kortweg TFC, niet alleen integriteitstoezicht op banken, maar ook op onder meer betaalinstellingen, verzekeraars, cryptodienstverleners, en trustkantoren. Door voortdurende aandacht voor financieel-economische criminaliteit dragen wij eraan bij dat witwassen de samenleving zo min mogelijk kost.
Jouw inzicht is van waarde
Bekijk hier vanuit welk vakgebied jij kunt bijdragen.