Toezicht van twee kanten
“Vier jaar geleden werkte ik nog bij een internationaal advocatenkantoor en adviseerde ik ondernemingen over de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht – en vaak ook hoe je eronderuit kon komen. Dan kun je jezelf natuurlijk afvragen: is dat de bedoeling? Daarom besloot ik in 2015 een kijkje te nemen aan de overkant, bij DNB. Als senior jurist binnen het team Toezicht & Wetgeving zorg ik ervoor, ironisch genoeg, dat sommige activiteiten nu juist wél onder het toezichtrecht vallen.
Daarnaast houd ik me bezig met vraagstukken over het betalingsverkeer. Op dit gebied zijn er veel ontwikkelingen. Denk aan de invoering van de PSD2 en de omzetting van de herziene vierde anti-witwasrichtlijn. Binnen de divisie Juridische Zaken werken we vraaggestuurd: toezichthouders of de centrale bank stellen vragen die wij zo snel en goed mogelijk proberen te beantwoorden, waarbij we rekening houden met de belangen van de samenleving en de betrokken partijen.
Blockchainrisico’s
Een voorbeeld: we lopen met steeds minder contant geld over straat. Het gebruik van giraal geld neemt toe en daarmee ook verschillende nieuwe betaaltechnieken. Ruim twee jaar geleden kwam het organisatieonderdeel Betalingsverkeer daarom met de vraag: welke risico’s zitten er aan virtuele valuta? En zouden we een DNB-coin kunnen ontwikkelen? Bij zulke complexe vragen richten we een projectteam op met specialisten uit verschillende vakgebieden, zodat we het vraagstuk van verschillende kanten kunnen bekijken.
Mijn rol als jurist is het ontleden van de juridische risico’s. Ik kijk bijvoorbeeld naar hoe een blockchain technisch werkt of naar de vraag of er sprake is van finaliteit bij betaling van een op blockchain gebaseerde valuta. Historisch gezien is wat we doen eigenlijk best bijzonder: vroeger werden hier de geldbiljetten gedrukt en nu testen we binnenshuis een cryptomunt.
Bij DNB sta je écht ergens voor: je werkt elke dag aan de veiligheid van het Nederlandse financiële systeem.
Instant payments
Het mooiste aan werken bij DBN is dat je als jurist vragen mag beantwoorden die vaak nog niet eerder zijn beantwoord. Je kunt je eigen analyses maken, je eigen visie erop loslaten en daarover in discussie gaan, met zowel collega’s als externe partijen. Tegelijkertijd werk je aan dossiers die een brede maatschappelijke impact hebben, vaak nog voordat ze het nieuws halen. De afgelopen tijd hebben we bijvoorbeeld hard gewerkt aan instant payments, waarbij een overboeking min of meer direct op de rekening van de ontvanger staat. In de loop van 2019 wordt dit de nieuwe norm voor iedere betalende Nederlander. En soms haal ik ook zelf het nieuws. Een dag nadat ik namens DNB sprak op het symposium ’10 jaar Wet op het financieel toezicht’ stond ik met naam en toenaam in het FD.
Kennisdelen
Naast mijn werk bij DNB werk ik als buitenpromovendus aan een proefschrift over innovaties in betalingsverkeer en de juridische aspecten daarvan. Ook geef ik geregeld colleges aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit van Amsterdam. Het geven van colleges houdt je scherp; slimme vragen van studenten dwingen je om je eigen kennis up-to-date te houden. Als docent pak ik ook altijd de kans om ze te vertellen hoe leuk en breed werken bij een toezichthouder als DNB is. Als jurist hoef je je niet alleen bezig te houden met het toezichtrecht, maar bijvoorbeeld ook het ondernemings-, arbeids- en bestuursrecht. Je kunt hier op vrijwel elk rechtsgebied je hart ophalen.”
Verhalen van onze medewerkers
Vacatures binnen dit vakgebied
-
Jurist resolutie banken
Wees er voor de rekeninghouders bij een bankencrisis als jurist resolutie banken bij DNB.
-
Junior jurist Resolutie Verzekeraars
Draag juridisch bij aan de bescherming van polishouders als een verzeker dreigt om te vallen als junior jurist resolutie bij DNB.