Geschikt of ongeschikt
“Banken zijn commerciële bedrijven, maar hun maatschappelijke taak is essentieel. Consumenten en bedrijven moeten hun bank kunnen vertrouwen. Ons team heeft als taak om kandidaten die worden voorgedragen als nieuwe bestuurder of commissaris bij een bank of betaalinstelling te beoordelen. Voorheen was het vooral de vraag: is een kandidaat deskundig? Door de crisis kijken we nu ook naar integriteit en is er meer aandacht gekomen voor gedrag en cultuur. We beoordelen nu dus de geschiktheid van een bestuurder.
Naast kennis en competenties kijken we bijvoorbeeld of iemand past bij de boardroomdynamiek van een specifieke instelling. Iemand kan briljant in zijn vak zijn, maar als hij ondersneeuwt tussen extraverte bestuurders zal hij die kwaliteiten niet effectief kunnen inzetten. We doen een interview van ongeveer anderhalf uur, waarin we binnen een vooraf gesteld kader enkele aandachtspunten bespreken.
Ik ben ervan overtuigd dat dit dé plek is om een cultuurverandering in de financiële sector te bewerkstelligen.
Oogkleppen
Als jurist is het belangrijk om te beseffen dat er meer is dan dé juridische waarheid. Zeker als je hier werkt, is het belangrijk dat je geen oogkleppen op hebt. Na mijn studies rechten en bedrijfskunde begon ik als trainee bij ING, gevolgd door een baan in risicomanagement bij Rabobank. Later werd ik interim-bestuurder voor lokale Rabobanken, in die rol heb ik acht keer een raad van Commissarissen meegemaakt en veel boardrooms van binnen gezien. Die ervaring is essentieel voor mijn huidige verantwoordelijkheid.
Bij DNB komt eigenlijk alles uit mijn loopbaan tot dusver samen. Het doorgronden van financiële complexiteit, corporate governance vanuit een juridische basis, een gesprekspartner zijn op bestuurlijk niveau. Ik hou van de complexe inhoud van zaken, maar wil wel altijd een bredere blik bewaren. Om een goed oordeel te kunnen vellen, moet je veel gezien hebben. Vandaar dat we bij DNB altijd openstaan voor mensen met ervaring in de financiële sector of de advocatuur.
Fintechs en crypto’s
Werken bij DNB is voor mij echt inhoudelijk werk, een grote verantwoordelijkheid en de kans om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Je moet scherp zijn, onafhankelijk kunnen denken. Daartoe krijg je ook de ruimte; mensen denken misschien dat een 36-urige werkweek betekent dat we in een lage versnelling opereren. Maar je moet gewoon de batterij kunnen opladen om op hoog niveau te kunnen presteren.
Als ik heel eerlijk ben dacht ik dat DNB een vrij stoffige organisatie was, maar je werkt hier midden in de actualiteit. We beoordelen bijvoorbeeld nu ook de kandidaten voor fintechs, zoals recentelijk de aanvraag voor een Europese betaalvergunning van Uber. Vanaf 2022 moeten cryptodienstverleners een officiële vergunning hebben en zullen wij hun bestuurders en commissarissen dus ook gaan toetsen. Ik zit nu in een werkgroep ‘crypto’ met allemaal experts die mij de benodigde cryptokennis bijbrengen. Dat vind ik het mooie hier; we hebben zoveel kennis in huis dat we op elk onderwerp onze eigen scholing kunnen creëren. Na achttien jaar in de financiële sector kan ik me geen leukere baan voorstellen dan deze.”
Verhalen van onze medewerkers
Vacatures binnen dit vakgebied
-
Toezichthouder financieel economische criminaliteit
Draag door het bevorderen van de samenwerking met ketenpartners bij aan het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering als toezichthouder...