Duurzaamheid raakt alle kanten
“Ik vind mijn werk onwijs leuk. Het raakt alle kanten van het werk dat DNB doet. Van toezicht en betalingsverkeer tot vermogensbeheer en economisch onderzoek. Ik heb bewust gekozen voor DNB, omdat je hier zoveel invloed hebt. Ik ben begonnen als trainee waarbij ik in twee jaar drie functies had. Overal kon ik met duurzaamheid bezig zijn. Eerst Toezicht, waar we keken naar het duurzaamheidsbeleid bij banken. Als klimaatverandering of natuuraantasting leidt tot materiële risico’s, dan moeten banken daar een strategie op hebben met de juiste risicomanagementtools en governance. Daarna ben ik naar Reservebeheer gegaan: het team dat verantwoordelijk is om onze eigen beleggingen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs te brengen. Mijn derde functie was bij het Sustainable Finance Office, de duurzaamheidshub van de organisatie, waar ik nog steeds zit.
Integrale beheersing van klimaat- en milieurisico’s
Vanuit onze toezichtsrol proberen we instellingen te helpen met hun duurzaamheidsbeleid. Zo heb ik met collega’s uit verschillende teams de ‘Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s’ opgesteld. Daarin geven we instellingen handvatten om klimaat- en milieurisico’s te beheersen. Ook staan daar concrete praktijkvoorbeelden in. Deze Gids gebruiken we ook in het toezicht om te evalueren hoe het nu staat met de risicobeheersing in de sector. We vinden het belangrijk om in gesprek te gaan met de sector. Zo was ik laatst mee naar een bijeenkomst die we hadden georganiseerd voor verzekeraars. Erg leuk en waardevol om te doen!
Ook voor kennissessies nodigen we externe partijen uit. Denk aan klimaatwetenschappers, specialisten in ESG-rating, biodiversiteit, of data.
Nederland helpen verantwoord te verduurzamen
Contact met belanghebbenden is voor ons heel belangrijk. We zijn met een brede groep partijen in gesprek. Variërend van vertegenwoordigers uit de financiële sector en beleidsmakers tot duurzaamheidsexperts en ngo’s. We hebben bijvoorbeeld Ronde Tafels georganiseerd over onze duurzaamheidsstrategie. Ook voor kennissessies nodigen we externe partijen uit. Denk aan klimaatwetenschappers, specialisten in ESG-rating, biodiversiteit, of data. Heel waardevol, want ze bieden vanuit hun deskundigheid nieuwe perspectieven en stof tot nadenken. Via bijeenkomsten met duurzaamheidsexperts van verschillende DNB-afdelingen delen en vergroten we onze kennis. Ook internationaal zijn we actief. Bijvoorbeeld via het Network for Greening the Financial System, kortweg NGFS. Dit is een netwerk van 129 centrale banken en financiële toezichthouders dat het financiële systeem wil vergroenen en de inspanningen van de financiële sector wil vergroten om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Omdat onze afdeling relatief klein is - slechts vijf mensen en een programmadirecteur - ben ik vrijwel overal bij betrokken. En lever ik een concrete bijdrage om ons land verantwoord te verduurzamen.”