We zijn niet alleen divers, maar ook inclusief. Het netwerk is er voor iedereen
Een witte organisatie
“DNB was voor mij niet direct de meest voor de hand liggende werkgever. De organisatie kwam op mij over als vrij wit en autoritair, wat ik toentertijd als drempel ervaarde. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn: gedurende de gesprekken groeide het enthousiasme vanuit beide partijen, waarna ik startte als Business Analist. Het was eerst wel even wennen. Hoewel ik mezelf als vrouw van kleur met een hoofddoek altijd een buitenbeentje heb gevoeld in de financiële wereld, was vooral de grootte van de organisatie nieuw voor mij. DNB voelde vrij afstandelijk naar diverse culturen met weinig faciliteiten. Er was bijvoorbeeld geen nette gebedsruimte aanwezig, mijn eerste heisessies waren tijdens de Ramadan en ik kreeg een kerstpakket met alcohol. Ik ontdekte uiteindelijk dat er versnipperd wel wát aandacht voor diversiteit bestond. Zo was Neha Valiuddin gevraagd om iets te vertellen over de Ramadan. Ik heb daarna meteen contact met haar opgenomen, zodat ik vanuit herkenning mijn ervaringen kon delen.
Iedereen is welkom
Al snel ontstond samen met Neha het idee om een netwerk op te richten. Dat was twee jaar geleden het startpunt van ‘DiverseDNB’. Het initiatief begon met de insteek om vooral meer awareness te creëren, maar dat groeide al snel uit naar een uitgebreid netwerk dat gelooft dat we echt een verschil kunnen maken binnen de organisatie. Het netwerk is nadrukkelijk niet alleen voor moslims, gelovigen of collega’s met een diverse achtergrond; we willen helemaal inclusief zijn. Dat is ook terug te zien in de samenstelling van het bestuur. Wij geloven dat je moet kunnen zijn wie je bent in je werkomgeving, want dat is jouw kracht. In de tussentijd dekt de benaming van het netwerk de lading niet meer: we zijn niet alleen divers, maar ook inclusief. Het netwerk is er voor iedereen. En daar zijn we trots op!
In je werkomgeving moet je kunnen zijn wie je bent.
Iedereen wordt gehoord
Inmiddels kent DiverseDNB vijf bestuursleden en zeventig leden. Leuk was bijvoorbeeld dat we naar aanleiding van onze Ramadan-challenge een enorme ledenboost kregen, terwijl bijna alle medewerkers die meededen dit niet vanuit het geloof deden maar vanuit saamhorigheid. Dat is een kernwaarde van de Ramadan en ook de insteek van DiverseDNB: met elkaar beleven, zonder uitsluiting. We staan zoveel mogelijk stil bij bijzondere gelegenheden waar onze leden een affiniteit mee hebben, zodat we van elkaar kunnen leren en het gesprek blijven voeren. Maar we willen niet alleen toegankelijk zijn; we willen ook een klankbord zijn. Daarom kunnen DNB’ers altijd bij ons terecht tijdens onze inloopspreekuren. We hopen dat de laagdrempeligheid die we uitdragen door iedereen wordt ervaren en een reden is voor een gesprek.
Impact maken
We voeren als netwerkgesprekken over uiteenlopende onderwerpen. We hebben regelmatig contact met HR over het interne beleid, dus samen kunnen we kijken naar gerichte oplossingen. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een lezing georganiseerd met Binna Kandola: bedrijfspsycholoog en schrijver van het boek ‘Racism at Work’. Kandola heeft door middel van een aantal onderzoeken pijnpunten naar boven gebracht die we in een open sfeer hebben besproken. Maar onze gesprekken kunnen ook gaan over incidentiele beleidsmatige zaken, zoals een inclusievere vraagstelling in enquêtes die worden afgenomen. DiverseDNB wordt als netwerk steeds zichtbaarder binnen de organisatie en wordt daarom ook vaker gevraagd om over zaken mee te denken. Daarmee komen we tegemoet aan onze wens om van meerwaarde te zijn voor de organisatie. Uiteindelijk heb ik mijn blik als ‘buitenbeetje’ met DiverseDNB dus juist als kracht kunnen inzetten.”