Van lobbyen naar schaken
“Drie jaar geleden was het mijn taak om beleidsmedewerkers van onder meer De Nederlandsche Bank te beïnvloeden, en nu ben ik er zelf één. Na mijn studie politicologie ben ik in Londen voor een lobbyorganisatie in de financiële sector gaan werken, waar ik na het brexit-referendum onder meer moest pleiten voor zoveel mogelijk toegang tot de Europese markt voor de Britse bankensector. Vooral het spel van beïnvloeden op Europees niveau sprak me daarin aan; als non-financial heb ik alle financiële kennis door cursussen en praktijkervaring zelf moeten vergaren.
Na een paar jaar beïnvloeden van buitenaf, met indirecte resultaten, wilde ik graag zaken van binnenuit kunnen beïnvloeden en direct resultaat van mijn werk zien. De vacature van beleidsmedewerker bij DNB kwam dus op het juiste moment; door mijn ervaring aan de andere kant van de tafel kan ik goed inschatten waarom banken doen wat ze doen of hoe ze zullen reageren op een besluit vanuit DNB. Het is net als schaken, waarbij je altijd twee zetten vooruit denkt.
Klif-effecten voorkomen
Binnen de Europese Centrale Bank houdt de supervisory board toezicht op Europese banken. Als beleidsmedewerker bereid ik samen met mijn collega’s de vergaderingen van onze toezichtsdirecteur in Frankfurt voor. Daarnaast ben ik de laatste jaren vooral bezig geweest met de mogelijke risico’s van een brexit voor Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen. We wilden de zogenaamde ‘klif-effecten’ van een harde brexit zo goed mogelijk voorkomen.
We zijn begonnen met een enquête onder financiële instellingen: hoe bereiden jullie je eigenlijk voor op een brexit en zijn er bepaalde risico’s die we over het hoofd dreigen te zien? Op basis van de uitkomsten hebben we een aantal aandachtspunten vastgesteld, die we via nieuwsbrieven, koepelorganisaties en ons overleg met het Ministerie van Financiën hebben gecommuniceerd. Een aantal maanden later hebben we nogmaals een enquête verstuurd, als een soort 1-meting, en stonden de instellingen er al een stuk beter voor. Mede dankzij deze voorbereidingen hebben zich geen grote problemen voorgedaan rond het aflopen van de Brexit overgangsperiode.
Eigenlijk is De Nederlandsche Bank gewoon minder Nederlands dan ik dacht.
Dynamisch en internationaal
Toen ik hier solliciteerde, was ik even bang dat er alleen maar PhD’s weken zaten te studeren op een enkel vraagstuk. Maar ik werk met veel korte deadlines en moet vaak snel schakelen. Daarnaast heb ik regelmatig persoonlijk contact met onze divisiedirecteuren en directieleden, terwijl je bij een bank niet snel met de CFO of CEO aan tafel zit. En zo zijn er nog wel meer vooroordelen over DNB die niet kloppen. Sommige mensen denken nog steeds dat we hier alleen maar geld printen.
Wat me ook is opgevallen: iedereen is hier kritisch, denkt zelf na en stelt scherpe vragen. Je ziet hier geen copy/paste gedrag, dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor vervolgstappen in je carrière. Een logische is die van senior beleidsmedewerker met meer eigen verantwoordelijkheid, maar je kunt ook switchen naar een andere divisie of jezelf juist specialiseren tot subject matter expert. Het lijkt me ook interessant om gedetacheerd te worden bij de ECB in Frankfurt of de Europese Commissie in Brussel. Vooral die internationale scope van ons werk heeft me verrast; je zit echt middenin het Europese politieke speelveld waarin elk land natuurlijk ook zijn nationale belang wil verdedigen.”
Verhalen van onze medewerkers
Vacatures binnen dit vakgebied
-
Product owner toezichtdata financiële instellingen
Draag bij aan een betrouwbare financiële sector door met je team data van hoge kwaliteit op te leveren als product owner toezichtdata financiële i...
-
Junior toezichthouder cyber security & data
Draag bij aan bankentoezicht op het gebied van cyber security & data als junior toezichthouder bij DNB.
-
Junior resolution jurist banken
Sta sterk tijdens een crisis als junior resolution officer bij DNB.