Abstract en pragmatisch
'Mijn indruk van DNB was meteen positief. Enerzijds wordt er hier goed nagedacht over hoe het IT-landschap eruit moet zien, welke software we moeten aanschaffen of afbouwen, of welke solution of enterprise architectuur geschikt is voor onze uitdagingen. Anderzijds zijn we ook heel pragmatisch: we hebben allerlei data die bij bepaalde specialisten terecht moeten komen, zoals onlangs nog om inzicht te geven in de effecten van de covidmaatregelen op MKB-ondernemers.
Datalandschap
Binnen de afdeling Data Services houden zo’n 100 medewerkers zich bezig met het ontwikkelen van bankbrede datadiensten. Alle banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten data aan ons leveren, de vraag is: hoe organiseren we dat technisch? Welke afspraken maak je, hoe verifieer je die data, hoe zorg je dat data veilig en herleidbaar zijn? Vervolgens zijn er allemaal platformen die het gebruik van data faciliteren: we hebben een data science platform, een eigen datalake en werken met Power BI.
Mijn comfort zone heb ik niet meer teruggezien sinds ik bij DNB in dienst ben gekomen.
Als product owner van het architectuurteam bepaal ik de prioriteiten binnen ons team en ben ik continu in gesprek met onze stakeholders, DNB collega’s uit de business. Je werkt constant op twee snelheden. Enerzijds het klassieke architectuurwerk: het landschap vormgeven, diensten definiëren, richtlijnen opstellen. Anderzijds moet je à la minute concrete oplossingen kunnen verzorgen om data beschikbaar te stellen. Het is lange versus korte termijn, abstract versus concreet, hoe het hoort versus wat is nodig. Dat maakt dit werk zo leuk.
Naar de cloud
Een van de grootste uitdagingen momenteel is onze cloudgang. Daardoor zit je ineens één abstractieniveau hoger, je hebt geen servers meer nodig. De turnover waarmee je een applicatie kunt neerzetten is ook vele malen hoger. Een aantal grenzen worden weggenomen, waardoor ons werk makkelijker wordt. Maar het vraagt ook nieuwe dingen, om te beginnen gewoon ‘omscholen’ om meer cloudkennis op te doen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een datatrack voor architecten binnen Azure gevolgd. Maar het belangrijkste is denk ik een mentaliteitsverandering, en die heb je niet in één dag gerealiseerd.
Zichtbaarder worden
Er is altijd iets nieuws te ontdekken binnen DNB. Neem het Depositogarantiestelsel, dat je geld op de bank tot 100.000 euro beschermt. Dat is inmiddels bekend, maar de datacomponent daarachter niet – en die is huge! DNB moet zorgen dat als een bank omvalt, we op tijd bij de gewenste data van die bank kunnen komen. Daarnaast krijgen we duizenden rapportages per maand binnen, met veel en diverse data erin. Dat kunnen ontsluiten, verwerken en beschikbaar maken voor analisten is razend interessant.
Daarbij zijn er zoveel paden om te bewandelen hier. Je kunt binnen een domein verder groeien, of van ontwikkelaar naar enterprise architect, of juist naar een managementrol. En wil je liever stabiel op je plek blijven dan kan dat ook gewoon, maar ook dan ontwikkelen zowel jij als de inhoud van je werk zich continu. DNB is een sterk inhoudelijk gedreven organisatie, met een grote impact op de maatschappij. En dat werkt door op IT-gebied. Ik denk dat wij nog meer mogen uitdragen wat we allemaal doen, kunnen en betekenen voor DNB. En daarmee ook voor de samenleving.’
Verhalen van onze mensen
Vacatures binnen dit vakgebied
-
Afstudeerstage Criminologie
Ben jij sterk in het doorspitten van documenten? Kun je snel hoofd- van bijzaken scheiden en jouw analyses goed toelichten om toekomstige collega’s en...
-
Financieel-economisch analist Effectenstatistieken
Vergroot het inzicht in de Nederlandse financiële sector als financieel-economisch analist Effectenstatistieken bij DNB!
-
Klantgerichte medewerker betalingsverkeer
Ga aan de slag in het hart van het EURO betalingsverkeer klantgerichte medewerker bij DNB.